Wat van dichtbij komt, is het lekkerst
Waarom zouden we eten van ver halen terwijl het om de hoek vers te krijgen is? We halen boontjes uit Egypte in de supermarkt terwijl de boer ze een kilometer verder van het land haalt en ze verscheept naar Verweggistan. Waarom? Waarschijnlijk omdat er geld mee gemoeid is. Doe mij maar groenten van om de hoek.
Waarom lokaal eten?
- De groenten zijn altijd vers en niet weken onderweg geweest
- De Nederlandse boer moet aan strenge eisen voldoen. Het is de vraag of die boer in Egypte ook aan onze Nederlandse standaarden voldoet. Ik twijfel daar serieus aan. Zo verkies ik een Nederlandse broccoli ook boven een ‘biologische’ broccoli uit Spanje.
- Het is beter voor het milieu aangezien de groenten niet naar Nederland gevlogen hoeven te worden.
- Je steunt lokale ondernemers, dus goed voor onze economie.
Lokaal lekkers in Zuidoost Brabant
Zelf woon ik in Zuidoost Brabant, in de Kempen welteverstaan. In onze buurt zijn talloze boeren die aan huis hun etenswaren verkopen. Deze lijst van lokaal lekkers is altijd in ontwikkeling. Heb je dus een aanvulling of een opmerking? Mail me dan even. Dan werk ik het overzicht bij, zodat de lijst alsmaar langer en beter wordt.
-
Hoogeloon
Kaasboerderij De Ruurhoeve -
Middelbeers
Groentekwekerij Oppers -
Oirschot
Coöperatie Heibloem Eieren
Imkerij ’t Bijenoord
Jan Robben Aardbeien Academie
Familie Oomen, biologisch veevlees
De Polsdonk, vers vlees boerderij