Zelf pindakaas maken, zo gepiept

Ongezouten pinda’s, arachide-olie (of een ander notenolie zoals hazelnoot of walnoot) en een klein lepeltje  honing. Dat zijn de enige ingrediënten voor een pot échte, pure pindakaas.

Zelfgemaakte pindakaas heb je in een klein half uurtje gemaakt. Een degelijke keukenmachine is wel heel praktisch. In principe kun je ook een staafmixer gebruiken maar dat maakt het malen wel wat lastiger.

Ingrediënten

  • 250 gram pinda’s
  • Een theelepel honing
  • Een paar eetlepels arachide-olie (of andere notenolie)

De pinda’s krijgen nog meer smaak als je ze tien minuutjes in de oven laat kleuren. Dus daar beginnen we mee:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de pinda’s op een bakplaat en laat ze in tien minuten even bruin kleuren.
  • Doe de pinda’s in een keukenmachine en laat het apparaat het werk doen.
  • Je ziet de pinda’s in eerste instantie verkruimelen en vervolgens wordt het een wat meer vaste pasta
  • Op dat moment voeg je de theelepel honing toe
  • Vervolgens laat je het apparaat opnieuw draaien en voeg je de olie toe. Je moet zelf even kijken hoe dik je de pindakaas wilt hebben. Want aan de hand daarvan voeg je een bepaalde hoeveelheid olie toe. Wees wel voorzichtig, want teveel olie draai je niet meer terug.
  • Als de pindakaas de juiste dikte heeft, haal je het uit de keukenmachine. Bewaar het in een schoon glazen potje en noteer de datum erop.
  • We eten thuis ongeveer anderhalve week van dit recept (twee volwassenen, een kind).
  • Bewaar de pindakaas in de koelkast. Houdbaarheid is ongeveer twee weken aangezien er geen conserveringsmiddelen in zitten.

Binnenkort opent er in Amsterdam de allereerste echte ‘pindakaaswinkel’, met pindakazen in allerlei smaken.

Uiteraard kun je bovenstaande basispindakaas gemakkelijk opleuken met gezonde toevoegingen als, kokos, rozijnen, dadels, rauwe cacao of extra noten (grofgehakt).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s