Jelle Medema over het succes van de Makkelijke Moestuin

Een mooi interview met Jelle Medema (21) afgelopen week in Elsevier. Hij is de kracht achter ‘De Makkelijke Moestuin’, een manier om heel praktisch te eten uit eigen tuin. Medema heeft daar een compleet bedrijf omheen gebouwd. Met succes.

Het is bijzonder om te lezen hoe Jelle Medema uit Groningen zijn bedrijf de Makkelijke Moestuin heeft opgezet.

Waar hij op achtjarige leeftijd al eens een moestuin probeerde op te zetten (wat jammerlijk mislukte) kwam hij op veertienjarige leeftijd tot de ontdekking dat het veel simpeler kan.

Namelijk door het boek, Square Foot Gardening, van Mel Bartholomew.

Zelfs een leek kan moestuinieren

De jonge moestuinder in Elsevier: “Hij had een systeem bedacht waaruit alle zware taken en klussen zijn weggesloopt. Ik dacht: als iets zo makkelijk kan zijn, waarom doet heel Nederland dan zo moeilijk over moestuinieren?” En zo ontdekte hij dat zelfs een leek kon moestuinieren.

Hoe werkt de Makkelijke Moestuin?

Hoe werkt het dan? In een houten bak leg je een stuk antiworteldoek, tegen onkruid. Daarbovenop komt een speciale aardemix die bestaat uit een deel turfmolm, een deel compost en een deel vermiculiet.

Vermiculiet is een mineraal dat zo wordt behandeld dat het water goed vasthoudt. De aarde verdeel je in vakjes en in elk vakje zaai je iets anders.

De mix wordt één keer gebruikt. De compost moet je uiteraard wel aanvullen als voeding voor de planten.

“Als je alles zo voorbereidt, de bak goed naar het licht richt en de planten erin zet van klein naar groot, zodat ze geen schaduw op elkaar werpen, hoef je vanaf dat moment alleen nog maar water te geven. Soms waait er een onkruidzaadje in, dat pluk je gewoon weg.”

Een volwassene kan volgens Medema het hele seizoen van zijn moestuin eten. Volgens hem kost het vijf minuten per dag om de bak te onderhouden.

Overleven zonder supermarkt

“In het begin had ik nog niet echt zoiets van, wauw, groenten verbouwen. Al is het wel echt iets magisch. Maar het was meer zo dat ik vond dat heel Nederland dit moest weten. Want je denkt dat je afhankelijk bent van de supermarkt en zo, en nu ineens blijkt: hé, ik zou zelf wel een tijdje kunnen overleven als de anarchie uitbreekt! En ik kan supergezond eten!”

De producten voor een makkelijke moestuin zijn nu te koop via zijn webshop en Jelle duikt op in ieder programma als het over moestuinieren gaat.

Zijn Makkelijke Moestuin is voortaan een begrip in moestuinland.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s