Zelf roomkaas maken, het is zo simpel!

Zelf roomkaas maken, het stelt niet zoveel voor. En het is zoveel malen lekkerder dan een kant en klaar pakje roomkaas uit de supermarkt! Zo weet je wat er in zit en vermijd je E-nummers.

Ik stond pas echt stil bij de samenstelling van kaas uit een pakje toen het consultatiebureau mij adviseerde om onze baby smeerkaas te geven op haar brood. Zodra ik de verpakking las, had ik daar toch m’n twijfels over. Ook de dubieuze gele kleur en de plastic-achtige substantie riep vragen bij me op.

Zelfgemaakte-smeerkaas-met-banaanBovendien mochten we het niet vaker dan twee keer per week geven, vanwege het te hoge zoutgehalte. Maar waarom stellen ze zo’n product dan voor?!

Een alternatief dat ze noemde was smeerpaté. Maar dat is van hetzelfde laken een pak. Ondefinieerbaar wat erin zit en bomvol toevoegingen.

Dus op zoek naar een gezond alternatief van kaas. Het blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte roomkaas?

– Een pak volle kwark
– Klein scheutje melk en eventueel wat vers citroensap

– Een zeefdoek of een theedoek
– Een pan
– Eventueel een pollepel en een veter of een zeef
– Een kleine garde

Bereiding zelfgemaakte roomkaas

– Je schept de kwark in de zeefdoek/theedoek
– Je vouwt de theedoek dicht en bindt ‘m vast aan de pollepel boven een pan
– Óf je legt de dichtgevouwen zeefdoek/theedoek in de zeef boven een pan
– Je zet de pan met de kwark in de koelkast en laat ‘m zo 24 uur staan
– De volgende dag houd je een klompje kaas over
– Doe de overgebleven kaas in een bakje. Voeg wat melk toe, zodat het geheel wat smeuïger wordt. De citroen maakt het nog wat frisser. De basis van jouw roomkaas is klaar!

Om het echt lekker te maken kun je er allerlei kruiden, groentes en fruit aan toevoegen. Zo roer ik er zelf vaak banaan door, dan krijg je een lekkere zoete bananenroomkaas voor de baby. Of voor jezelf, want het smaakt erg goed.

Zelfgemaakte-smeerkaas-met-banaan-closeup

Experimenteer ook eens met wat knoflook en verse kruiden, of met geraspte peer. Smakelijk eten!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s