Een overwinterende paprikaplant, kan dat?

Er was eens een paprikaplantje. Klein, onder de maat maar wel groen als gras. Ontstaan uit een (iets te laat gezaaid) zaadje in een makkelijke-moestuin-bak. Het plantje groeide langzaam en stap voor stap, totdat plots de moestuinbak opgeruimd moest worden vanwege een aankomende kille winterperiode.

Paprikaplantje in moestuinbak

Gelukkig was de moestuinier trots op alles wat groeit, ook al ging het hier maar om een schamel plantje.  Zij besloot dat de paprikaplanten, groot of klein, op z’n minst een kans moesten krijgen op een zomer in ons koude kikkerlandje.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het plantje belandde in een bak en kwam op de vensterbank terecht.  Het ondermaatse ding kon z’n ei niet kwijt. Groeien? Dat lukte voor geen meter. Ondertussen bleef het buiten ijskoud, tot aan lentemaand maart  toe. De blaadjes werden bruin, de stengel werd zwak…

Bruine blaadjes paprikaplant

Totdat het plantje plots een heel klein knopje wist te ontwikkelen. Het leek op niet meer dan een erwtje maar het knopje groeide wél. Terwijl de plant zwak leek, bloeide er iets moois. Even leek het op een échte paprika maar niets bleek minder waar…

Knopje paprikaplant

Het bleek een bloem, met witte blaadjes! Eindelijk erkenning voor de paprikaplant want bloeien dat willen ze allemaal. Maar na verloop van tijd zat ook die bloeitijd er weer op en liet ook de bloem het leven.

Bloem in paprikaplant

Geen paniek, geen getreur. Want zodra de blaadjes van het bloemetje vielen, ontstond er middenin het bloemknopje een heel klein paprikaatje. De zon begon weer te schijnen, het plantje kon  naar buiten en het kreeg weer wat meer kleur.

Paprika in wording

Die kleur baart de moestuinier nog wel wat zorgen, want terwijl het kleine ding eerst groen bleek, neigt het nu meer naar donkerbruin (!?!), in de hoop dat het nog kan veranderen in rood. Wie weet leeft het nog lang en gelukkig.

In ieder geval tot het moment dat het na al dit geleur dan toch in een smaakvolle groenteschotel belandt. Een overwinterende paprikaplant, kan dat? Jazeker, dat kan.

Paprika groen rood bruin

 

Althans… Dat dacht ik dus wel even. Maar na een lange reis heb ik de hoop toch opgegeven. Het paprikaatje wat eraan hing, werd alleen maar donkerder. Totdat het verschrompelde. Dat kon nooit meer een mooie rode paprika worden.

Lees hier alles over het zaaien en grootbrengen van paprika’s in de moestuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s